Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Η εκπληκτικά μεγάλη δύναμη της αφής!

Ένα χτύπημα στον ώμο, μια ζεστή χειραψία... Η έρευνα δείχνει ότι η απλή, ανθρώπινη επαφή έχει τεράστιο αντίκτυπο σε σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής και της ευημερίας σας! 





























Έχετε αγγίξει κάποιον σήμερα - έναν φίλο, έναν συνάδελφο, ένα μέλος της οικογένειας, ...κάποιον; Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι περισσότεροι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περιορίσει την καθημερινή ανθρώπινη επαφή μεταξύ τους, με άλλες μη σημαντικές, ανταποκρινόμενοι στα σύγχρονα  κοινωνικά μοντέλα, λέει ο Peter Andersen, Ph.D., καθηγητής της μη λεκτικής επικοινωνίας στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο.

"Οι Αμερικανοί τείνουν να αγγίζουν λιγότερο, από τους ανθρώπους σε πολλούς άλλους πολιτισμούς"  λέει ο Andersen, "Τόσο η σύγχρονη κοινωνία όσο και η τεχνολογία μας έχουν επιβάλει ακόμα περισσότερους λόγους για μας να μην αγγίζουμε". Οι αυστηρές πολιτικές στον χώρο εργασίας απαγορεύουν κάθε επαφή μεταξύ συναδέλφων.. Η δε ψηφιακή επικοινωνία έχει απομακρύνει ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους!

Αυτό το μοντέλο έχει οδηγήσει σε ένα νέο φαινόμενο που ονομάζεται στέρηση της αφής και επηρεάζει πολύ μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, λέει ο Tiffany Field, Ph.D., διευθυντής του Ινστιτούτου Touch Research στο Miami. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ εκείνων που ζουν μόνοι τους και εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο.
Και η συντροφικότητα  με τον σύντροφό σας; Είναι πιθανό να μην έχετε αρκετά καλή σχέση σε ανθρώπινο επίπεδο, σημειώνει ο Matthew Hertenstein, Ph.D., συγγραφέας του "The Tell: The Little Clues That Reveal Big Truths About Who We Are". (Οι μικρές ενδείξεις που αποκαλύπτουν μεγάλες αλήθειες για το ποιοι είμαστε).

Να γιατί πρέπει να προσέχετε: Όσο λιγότερη επαφή άτομο με άτομο δίνετε και παίρνετε, τόσο πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία σας χάνετε.. Νέα έρευνα δείχνει ότι η δύναμη της αφής πηγαίνει πολύ πέρα ​​από το να μας φτιάξει την διάθεση... Έχει εκπληκτικές και απόλυτα σαρωτικές σωματικές και πνευματικές επιδράσεις!!.

Στιγμές επαφής

Κάθε φορά που κάποιος προσφέρει ένα ευπρόσδεκτο άγγιγμα σε σας, τα πλήθη των ευαίσθητων υποδοχέων πίεσης στο δέρμα σας ...παίρνουν φωτιά  Καταγράφουν ένα σήμα μέσω της νευρικής οδού του σώματός σας στον εγκέφαλο και τους επινεφρίδιους αδένες σας, οι οποίοι ρυθμίζουν  την παραγωγή της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. (Τα χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης σημαίνουν μειωμένη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό, καθώς και καλύτερη άμυνα του ανοσοποιητικού σας συστήματος απέναντι σε λοιμώξεις και ασθένειες).

Ταυτόχρονα, η επαφή αυτή έχει διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα, δηλαδή την «ανταπόκριση χαλάρωσης», η οποία, με τη σειρά της, ενεργοποιεί την έκκριση των "ορμονών της ευτυχίας", όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη.
Και κάπως έτσι... οι προοπτικές και οι άμυνές σας έχουν βελτιωθεί! Όσο περισσότερο αγγίζετε στη ζωή σας, τόσο περισσότερο θα είστε σε θέση να δείτε όλα αυτά τα οφέλη να γίνουν μακροπρόθεσμα, ακόμα και μόνιμα.

Υπάρχουν και περισσότερα: Έρευνες δείχνουν ότι η επαφή μπορεί να είναι μια βοήθεια για την καταπολέμηση του πόνου. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που υποφέρουν από ενοχλητικούς πονοκεφάλους βρήκαν ανακούφιση με το μασάζ, πιθανώς επειδή τα σήματα που στέλνονται από τους υποδοχείς πίεσης του δέρματος φτάνουν στον εγκέφαλο γρηγορότερα από τα σήματα πόνου. Αυτή η πρακτική θεραπεία επίσης λειτουργεί ευνοϊκά και σε ψυχικά προβλήματα: Οι ενεργοποιημένες από το άγγιγμα χημικές ουσίες του εγκεφάλου, ιδιαίτερα η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους.

Επίσης υπάρχουν και τα ψυχολογικά οφέλη, λέει ο Hertenstein. Η έρευνά του διαπίστωσε ότι η επαφή είναι πιο αποτελεσματική από τα πρόσωπά μας ή τα λόγια μας, μεταφέροντας συναισθήματα όπως η αγάπη, η ευγνωμοσύνη και η συμπάθεια. Πράγματι, η χρήση της ελαφριάς σωματικής επαφής ως μέσου έκφρασης μπορεί να είναι θαυυματουργή για τη συναισθηματική υγεία σας και για όλες τις σχέσεις σας, λέει ο Blake Eastman, ιδρυτής της Nonverbal Group στη Νέα Υόρκη. "Σε πολλές περιπτώσεις, το άγγιγμα μπορεί να αυξήσει γρήγορα την αίσθηση της προσωπικής σύνδεσης μεταξύ των δύο ατόμων!

Δημιουργία επαφής

"Οι άνθρωποι πρέπει να βρίσκουν τον χρόνο για ανθρώπινη επαφή, μέσα στις καθημερινές τους συνήθειες, όπως κάνουν με την δίαιτα ή την άσκηση", λέει ο Field. Ξεκινήστε με το γράφημα πόση πλατωνική φυσική επαφή έχετε στη ζωή σας. Αν κοιτάξετε πίσω την ημέρα σας πριν από το βραδινό ύπνο και δεν μπορείτε να θυμηθείτε να αγγίζετε ένα άλλο άτομο - ακόμη και τον φίλο ή τον σύζυγός σας - είναι σίγουρο, ότι πρέπει να ανατρέψετε τα πράγματα. Τα περισσότερα κέντρα μυαλού-σώματος προσφέρουν θεραπεία αφής με τη μορφή μασάζ ή ακόμα και πρακτικές όπως το ρεϊκί ή ο βελονισμός. Αλλά αν αυτά δεν είναι για την τσέπη σας, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να ξεκινήσετε. οι  ίδιοι από μόνοι σας!  Κάνοντας Pilates, τρίβντας το δέρμα σας με ένα σφουγγάρι, κυλώντας τα πόδια σας πάνω από μια μπάλα του τένις! Οποιαδήποτε δραστηριότητα που διεγείρει τους υποδοχείς πίεσης του δέρματος θα λειτουργήσει, ακόμα κι αν είστε ο ίδιος που αγγίζει, αλλά και που δέχεται το άγγιγμα!

Ορίστε ένα στόχο από 10 έως 15 συνεχή λεπτά επαφής την ημέρα, με στόχο τη μέτρια πίεση, λέει ο Field. Λάβετε υπόψη ότι τα υπερβολικά ελαφρά αγγίγματα θα προκαλούν τα νεύρα σας αντί να τα καθησυχάζουν, τα δε υπερβολικά δυνατά θα μπορούσαν να προκαλέσουν την ανταπόκριση του στρες.

Φυσικά, το χρυσό πρότυπο της υγιεινής επαφής περιλαμβάνει άλλους ανθρώπους. Εγγραφείτε για μια τάξη συνεργαζόμενης  γιόγκα.. (Θα ενισχύσετε τις σχέσεις σας και τον εαυτό σας!) Ή προσπαθήστε να αγκαλιάσετε τουλάχιστον τρεις φίλους ή μέλη της οικογένειας κάθε μέρα. Ή, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο σπίτι ενός φίλου σας, προσφερθήτε να κρατήσετε το μωρό, ή να βγάλετε το σκυλάκι του περίπατο (δηλαδή, το touch effect λειτουργεί και με τα κατοικίδια ζώα).
Εάν έχετε έναν σύντροφο, κάντε ένα βήμα, κρατώντας τα χέρια σας όταν περπατάτε ή αγγίξτε ο ένας τον άλλον  για 10 λεπτά με τα χέρια σας, ενώ βλέπετε τις αγαπημένες σας τηλεοπτικές εκπομπές.

Απλά θυμηθείτε να κινείστε πάντα σε μια ασφαλή για επαφές ζώνη. Γιατί ενώ η επαφή μπορεί να ενισχύσει τα μυαλά και την διάθεσή σας, είναι καλύτερο να είστε προσεκτικοί όταν φτάνετε στο γραφείο. Ελέγξτε τις κατευθυντήριες γραμμές της εταιρείας σας και αν δεν είστε σίγουροι ότι θα κατανοηθούν οι χειρονομίες, ή τα κτυπήματα στην πλάτη, κρατήστε τα χέρια σας πάνω σας!


Πηγή: womenshealthmag.com
Μετάφραση, επιμέλεια Το σαλέπι από την Πόλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης: