Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΥΠΟΦΕΡΕΤΕ ΑΠΟ ΚΑΟΥΡΕΣ; ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΣΕ ΕΞΙ ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ!


ΚΑΟΥΡΑ, η "παθηση της εποχης"  
                
Είναι ο καυστικός πόνος στο πάνω μέρος του στομάχου, (πισω από το στέρνο), που ανεβαίνει και συχνά φτάνει μέχρι το λαιμό. Είναι σύμπτωμα της γαστροοισο­φα­γικής παλινδρόμησης. Της παλινδρόμησης  δηλαδή γαστρικών υγρών, αλλά και τροφών από το στομάχι προς τον οισοφάγο εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα, (που λειτουργεί σαν βαλβίδα μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου).  Ο βλεννογόνος του οισοφάγου όμως, σε αντίθεση με του στομάχου, δεν είναι φτιαγμένος για να δέχεται όξινο περιεχόμενο και ερεθίζεται, προκαλώντας το αίσθημα της καούρας. Κι αν αυτό συμβαίνει συχνά, πληγώνεται, δημιουργούνται έλκη (οισοφαγίτιδα - πάθηση πιο σοβαρή και πιο επώδυνη).  
Γι’ αυτό αντιμετωπίστε εγκαίρως  την κατάσταση, με φυσικό τρόπο, κάνοντας απλά μερικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας και απαλλαγείτε (ίσως και οριστικά) από τις ενοχλητικές  καούρες!!

1. Μη παραφορτωνετε το στομαχι  σας. 
Η μεγάλη ποσότητα τροφής προκαλεί δυσπεψία και φούσκωμα, γιατί παραμένει περισσότερο χρόνο στο στομάχι, πιέζοντας έτσι και προκαλώντας χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα, παλινδρόμηση και καούρες.
Προτιμάτε λοιπόν μικρά και τακτικά γεύματα και μασάτε καλά τις μπουκιές σας. Μην τρώτε κάτω από πίεση. Το άγχος  είναι ο κύριος υπεύθυνος για την πολυφαγία και επί πλέον επιδεινώνει τα συμπτώματα της πάθησής σας.

2. Μην ξαπλωνετε αμεσως μετα το φαγητο.
Αν αυτό είναι δυνατόν, κάντε έναν περίπατο μετά το ­γεύμα, που θα διευκολύνει την πέψη, και θα βοηθήσει στο να μειωθεί η πίεση στο στομάχι. Όταν ξαπλώσετε, βάλτε δύο μαξιλάρια στην πλάτη σας, ώστε να είστε ανασηκωμένοι και να παρεμποδίζεται η παλινδρόμηση των τροφών, ιδιαίτερα τη νύχτα, που κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να προκαλέσει πνιγμό.  Να μεσολαβούν τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο σας γεύμα μέχρι τον νυχτερινό ύπνο.

3. ΓΙνετε γιατρΟς του εαυτΟΥ σασ
Αποφύγετε τα τρόφιμα που σας προκαλούν καούρες. Αυτά που συνήθως αυξάνουν την οξύτητα του στομάχου και μπορεί να σας ενοχλήσουν είναι: η καφεΐνη,  η σοκολάτα, οι πικάντικες σάλτσες, τα καυτερά, τα τηγανητά, τα ζωικά λιπαρά, τα εσπεριδοειδή (εκτός από το λεμόνι, που πολλές φορές έχει θετική επίδραση στο στομάχι).
Τα αεριούχα ποτά, το αλκοόλ και η νικοτίνη έχουν την ιδιότητα να χαλαρώνουν τον οισοφαγικό  σφιγκτήρα, διευκολύνοντας την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με την χρήση κάποιων φαρμάκων.

4. Αποφυγετε τα στενα ρουχα, τις σφιχτες ζωνες 
Πιέζουν το στομάχι και μπορεί  να προκαλέσουν παλινδρόμηση.

5. Το περιττο βαρος
Όταν ειδικά είναι συσσωρευμένο στην κοιλιά, ασκεί πίεση στο στομάχι, διευκολύνοντας τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τις καούρες.


6. ακολουθηστε μια πιο αλκαλικη διατροφη


Μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα θα μειώσει την οξύτητα του στομάχου σας. Τρώτε τα ωμά όσο είναι δυνατόν ώστε να επωφεληθείτε στο έπακρο από τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και κυρίως τα ένζυμά τους, τα οποία θα βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, απαλλάσοντάς σας από τοξίνες και περιττό βάρος! 

Υπάρχουν επίσης κάποια βότανα που έχουν αντιόξινη, καταπραϋντική και επουλωτική δράση. Τα ροφήματά τους μπορούν να σας ανακουφίσουν από τις καούρες και ακόμη, γιατί όχι, να σας απαλλάξουν από αυτές! 
Τα πιο γνωστά για την περίπτωση είναι: Το χαμομήλι, η μαντζουράνα, το σαλέπι, η μαστίχα Χίου,  η πιπερόριζα, ο μάραθος, το γλυκάνισο, το κάρδαμο, η κανέλα, η λουίζα, η αχιλλεία, η αλθαία, το μελισσόχορτο, ο κορκουμάς, η γλυκόριζα.



Εάν παρ’ όλα αυτά τα συμπτώματά σας δεν υποχωρήσουν, θα πρέπει να δείτε κάποιο γιατρό, γιατί η κατάσταση μπορεί να είναι πιο σοβαρή. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης: