Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

Το Σαλέπι από την Πόλη® και η φιλοσοφία του


Το Σαλέπι μας, είναι ένα έτοιμο για ρόφημα μείγμα, που έχει σαν βάση του αγνό, φυσικό Σαλέπι, της ποικιλίας Οrchis mascula (το Σερνικοβότανο της λαϊκής παράδοσης), ανάμεικτο με ζάχαρη και φρεσκοαλεσμένα μπαχαρικά, στην καλύτερη ποιότητα που μπορούμε να βρούμε. 


Η αναζήτησή τους απαιτεί από μας συνεχή προσπάθεια, ώστε να κρατήσουμε σταθερή όλα αυτά τα χρόνια την ποιότητά του. 
Το αγνό σαλέπι είναι ένα δυσεύρετο είδος και η παραγωγή μας είναι εκ προοιμίου περιορισμένη, προκειμένου να μην αποβεί εις βάρος της ποιότητας. 

Η αφοσίωσή μας στο προϊόν αυτό, δεν έχει σαν αφετηρία τα μεγάλα κέρδη, (γιατί τότε θα μπορούσαμε να μειώσουμε στο ελάχιστο την περιεκτικότητά του σε σαλέπι και να φιγουράρουμε στα ράφια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ πλάι σε άλλα παρεμφερή). Έχει σαν κίνητρο  την αγάπη μας για τον άνθρωπο και την διάθεσή μας να του προσφέρουμε κάτι, μια βοήθεια, στα μικροπροβλήματά του. 

Αυτό ήταν μια στάση ζωής, που ενισχύθηκε αργότερα, κατά την ενασχόλησή μας  με βιολογικά προϊόντα, υγιεινές τροφές, βότανα, μπαχαρικά κλπ, στο κατάστημα  που διατηρούσαμε  για πολλά χρόνια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την ΑΜΑΛΘΕΙΑ, όπου ερχόμασταν σε επαφή προσωπική με εκατοντάδες ανθρώπους. 
Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να ζήσουμε από κοντά τα χιλιάδες μικρά ή μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζαν, να τους δούμε σαν συνανθρώπους μας και όχι πλέον σαν "πελάτες". 
Να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της ευθύνης που έχεις απέναντι σε κάποιον, που προστρέχει σε σένα για μια βοήθεια, έστω και την παραμικρή! Είτε αυτή είναι ένα βότανο για να μπορέσει να κοιμηθεί το βράδυ, είτε μια φυσική τροφή για να ανεβάσει τον αιματοκρίτη του, ή να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του, ή να γιατρέψει τις πληγές στο δέρμα του, που η κακή διατροφή του προκάλεσε!!

...Και έτσι άρχισε για εμάς η αναζήτηση, που δεν σταμάτησε μέχρι σήμερα. Αναζήτηση γνώσης και τρόπων να   υπηρετήσουμε αυτόν τον πολύπαθο "σύγχρονο άνθρωπο".

Τότε ήταν που σκεφτήκαμε να του προσφέρουμε το Σαλέπι, το πολύτιμο ρόφημα, που σαν παιδιά κι εγγόνια Κωνσταντινοπολιτών, γνωρίζαμε πολύ καλά την αξία και τα οφέλη του στον ανθρώπινο οργανισμό! 
Πιστεύαμε ότι στις μέρες μας,  το έχει πολύ μεγάλη ανάγκη!  Ειδικά σήμερα, που από την μια μεριά, τον μπουκώνουν με δεκάδες χημικά και δηλητήρια, από ...γης,  αέρος και ύδατος, που τον αρρωσταίνουν και από την άλλη τον βομβαρδίζουν ασύδοτα με διαφημιστικά φαρμάκων (σαν να πρόκειται για αθώες καραμέλες), για να γίνει καλά...
Σήμερα είναι που χρειάζεται, όσο ποτέ άλλοτε, φυσικές τροφές, σαν αντίδοτο απέναντι σε ένα τρόπο ζωής ...που τον σκοτώνει!!

Κι όπως είπε κάποιος Ευρωπαίος βοτανοθεραπευτής  του προηγούμενου αιώνα " Ο Θεός έφτιαξε για κάθε ασθένεια κι ένα βότανο", για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του ανθρώπου, από καταβολής κόσμου!  Αλλιώς ποιό θα ήταν το νόημα της ύπαρξής τους; Να κοσμούν απλά τις βουνοπλαγιές, περιμένοντας να τα φωτογραφίσει κάποιος φυσιολάτρης;

Και εδώ ας μας επιτραπεί να πούμε, με όλη την οικολογική διάθεση που μας διακρίνει κι ας μας συγχωρήσουν όσοι έχουν αντίθετη άποψη: Τον άνθρωπο νοιαζόμαστε πρωτίστως! Τον άνθρωπο, που ζώντας μέσα στις "πολιτισμένες κοινωνίες", υφίσταται τόσα δεινά, ανίσχυρος να αντιδράσει...
Κι όμως υπάρχει μια διέξοδος (και μοναδική): Η επιστροφή στον φυσικό τρόπο ζωής!!


Γι όλους αυτούς τους λόγους, αποκτήσαμε μια εμμονή σε σχέση με την  ποιότητα αυτού του ροφήματος. Κάτι βέβαια, που μας επιτρέπει να τολμούμε να αναφερόμαστε στις σπάνιες θεραπευτικές του ιδιότητες. Ιδιότητες  που οφείλονται μεν στο σαλέπι, αλλά και στα μπαχαρικά που το εμπλουτίζουν. Για παράδειγμα το Σαλέπι με κανέλα, γαρύφαλλο και πιπερόριζα είναι πιο ισχυρό θερμαντικό ρόφημα και αποσυμφορητικό του αναπνευστικού (λόγω των κανελογαρύφαλλων). Ενώ το Σαλέπι με κάρδαμο, μαστίχα Χίου και πιπερόριζα είναι πιο ισχυρό μαλακτικό και επουλωτικό (λόγω της μαστίχας) και μικροβιοκτόνο  (λόγω του κάρδαμου), μοναδικό γιατρικό για το πεπτικό, για τα έλκη, τις καούρες  και τα προβλήματα πέψης (λόγω και της πιπερόριζας). 

 http://wwwtosalepiapotinpoli.blogspot.gr/p/blog-page_10.html

Όλα τα παραπάνω δεν είναι φιλολογίες, αλλά έχουν επί χρόνια δοκιμαστεί και διασταυρωθεί κατ' επανάληψη.
Από ...την εποχή της Αμάλθειας, έχουμε "γιατρέψει" κόσμο και κόσμο με αυτά τα δύο ροφήματα, από γρίπη,  βήχα, βρογχίτιδες, φαρυγγίτιδες, έλκη στο στομάχι και στα έντερα, από ναυτίες, καούρες, από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, από αδυναμία, χρόνια κόπωση και ...από τόσα και τόσα άλλα...  Δεκάδες ηλικιωμένοι αντικατέστησαν (κατά τις δικές τους μαρτυρίες) μ' αυτά το εποχικό εμβόλιο της γρίπης και τους το στέλνουμε πια κατά 12δες κάθε φθινόπωρο.

Η Πολίτικη καταγωγή μας, η "ευλαβική" προσκόλλησή μας στις γεύσεις και στα αρώματα, με τα οποία μας μεγάλωσαν οι παππούδες μας, αλλά και η αγάπη για τον άνθρωπο, που από αυτούς την διδαχθήκαμε, δεν θα μας επέτρεπε να προσφέρουμε τίποτε λιγότερο. 

Η δε εμπιστοσύνη του κόσμου, τα καλά του λόγια και η αναγνώριση, (για τα οποία για άλλη μια φορά τον ευχαριστούμε), είναι αυτά που ενισχύουν την προσπάθειά μας να βελτιωνόμαστε συνεχώς!!


 Το Σαλέπι από την Πόλη® 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης:

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή αποσπασματική, θα πρέπει να γίνεται μόνο με αναφορά πηγής στο site μας και η οποία θα είναι ενεργός σύνδεσμος στην σελίδα του άρθρου.