Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Χρόνια Μοναξιά: Οι επτώσεις στην υγεία και πως να την αντιμετωπίσετε

Η μοναξιά επηρεάζει κάθε άτομο με διαφορετικούς τρόπους. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η χρόνια μοναξιά για τη σωματική και ψυχική υγεία.


Όλοι μας αισθανόμαστε μοναξιά σε κάποια περίοδο της ζωής μας. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα που βασίζονται σε ασφαλή κοινωνικά περιβάλλοντα για να ευημερήσουν. Όταν αυτή η ανάγκη δεν εκπληρώνεται, νιώθετε μοναξιά, η οποία είναι μια κατάσταση του μυαλού, όπου κάποιος νιώθει στενοχωρημένος που είναι μόνος και αποκομμένος από τον κόσμο γύρω του. Μπορεί να έχετε αισθανθεί έτσι, σαν παιδί την πρώτη ημέρα του σχολείου, ενώ έχετε ξεκινήσει μια νέα δουλειά, μετά από έναν χωρισμό, ή ενώ είστε μόνοι στο σπίτι και εύχεστε να σας πάρει κάποιος τηλέφωνο.

Η μοναξιά είναι μεταδοτική, όπως η γρίπη!

Η μοναξιά – όπως η γρίπη – είναι μεταδοτική: μπορεί να «εξαπλωθεί» ανάμεσα στους ανθρώπους, με τις γυναίκες να έχουν περισσότερες πιθανότητες να «μολυνθούν» από αυτήν, αναφέρουν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Σικάγου, της Καλιφόρνια και το Χάρβαρντ.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από μια μακροχρόνια μελέτη, διαπίστωσαν ότι οι μοναχικοί άνθρωποι τείνουν να μεταδίδουν τη θλίψη τους στους γύρω τους, εξωθώντας τους τελικά να απομονώνονται και αυτοί από τον περίγυρό τους.
«Ανιχνεύσαμε μία απρόσμενα ισχυρή μεταδοτικότητα, η οποία οδηγεί τους ανθρώπους στο περιθώριο του κοινωνικού ιστού όταν γίνονται μοναχικοί»λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζων Κακιόπο, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος Δεκεμβρίου της «Επιθεώρησης Προσωπικότητας και Κοινωνικής Ψυχολογίας» (JPSP).
Όπως έδειξε η μελέτη, πριν καν χάσουν όλους τους φίλους τους, οι μοναχικοί άνθρωποι τους μεταδίδουν το αίσθημα της μοναξιάς που νιώθουν και εκείνοι επίσης γίνονται ολοένα πιο μοναχικοί – και τελικά, και οι μεν, και οι δε, απομονώνονται πλήρως.
Επειδή, όμως, η μοναξιά σχετίζεται όπως αναφέρει το real.gr με ψυχικά και σωματικά νοσήματα, τα οποία μπορεί να βραχύνουν τη ζωή, ο δρ Κακιόπο προσθέτει ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τη μοναξιά και να την αντιμετωπίζουμε, πριν να είναι πολύ αργά, αφού όταν χάνεται μια φιλία ή μια σχέση, είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανακτηθεί.
Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από περισσότερους από 5.000 εθελοντές, οι οποίοι συμμετέχουν εδώ και δεκαετίες σε μία από τις μεγαλύτερες μελέτες για την καρδιολογική υγεία – την επονομαζόμενη Μελέτης της Καρδιάς Φράμιγχαμ.
Όπως έδειξε η μελέτη, καθώς οι άνθρωποι γίνονται μοναχικοί, εμπιστεύονται ολοένα λιγότερο τους άλλους και μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο στον οποίο όχι μόνο διώχνουν τους φίλους τους, αλλά δυσκολεύονται να δημιουργήσουν νέες φιλίες.
Οι κοινωνίες, όμως, φαίνεται ότι έχουν μια φυσική τάση να απομονώνουν τους μοναχικούς ανθρώπους, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο σημαντική την έγκαιρη ανίχνευση της μοναξιάς, πριν προλάβει να μεταδοθεί σε άλλους ανθρώπους, κατά τον δρα Κακιόπο.


Πώς η Χρόνια Μοναξιά μπορεί να Επηρεάσει την Κατάσταση της Υγείας σας


1. Kαρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο

Νέες μελέτες έχουν βρει μια άμεση βιολογική σχέση μεταξύ της μοναξιάς και της καρδιαγγειακής υγείας. Η έρευνα έχει ανακαλύψει ότι η μοναξιά οδηγεί στην σκλήρυνση των αρτηριών (η οποία προκαλεί την υψηλή αρτηριακή πίεση), καθώς και σε υπερέκφραση των γονιδίων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται μακροχρόνια φλεγμονή και βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και τους ιστούς της καρδιάς, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού επεισοδίου, και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων. (1)

2. Διαταραχές του Ύπνου

Ο ύπνος και η μοναξιά είναι στενά συνδεδεμένα. Εκείνοι που είναι κοινωνικά απομονωμένοι μπορεί να υποφέρουν από κακή ποιότητα ύπνου και ως εκ τούτου μην εκτελούνται σωστά οι διαδικασίες αποκατάστασης κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό το είδος της διαταραχής του ύπνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία της καθημερινής ζωής ενός μοναχικού ατόμου. (2)

3. Ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα

Στην τρέχουσα έρευνα, ενισχύεται βεβαιότητα ότι οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ιδιαίτερα, η μοναξιά έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει τις ανοσολογικές διεργασίες με τη μείωση δραστικότητας των φυσικών φονικών κυττάρων και την αύξηση των επιπέδων των κυκλοφορούντων αντισωμάτων EBV. Με λίγα λόγια, η μοναξιά μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. (3)

4. Κατάθλιψη και αυτοκτονία

Αν δεν αντιμετωπιστεί η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, αίσθημα αναξιότητας, απελπισίας, και ένα δυνητικό κίνδυνο αυτοκτονίας. Η κοινωνική απομόνωση έχει  σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική ευημερία. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη για κοινωνική αλληλεπίδραση και όταν αυτή δεν υπάρχει, καταρρέουν ψυχικά και σωματικά πολλές φορές. Η κατάσταση αυτή οδηγεί στην κατάθλιψη, ακόμη και την αυτοκτονία. (4)

5. Προβλήματα Ψυχικής Υγείας.

Εκτός από την κατάθλιψη, η μοναξιά δημιουργεί άγχος, παράνοια, και κρίσεις πανικού. Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η μοναξιά σχετίζεται με επιταχυνόμενη εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ως εκ τούτου, το αίσθημα της μοναξιάς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer αργότερα στη ζωή. (5)


Χρόνια Μοναξιά: Πρόληψη και Αντιμετώπιση

Το να μην έχεις κάποιον σύντροφο, η μετακόμιση σε μια νέα πόλη, ή μια νέα θέση εργασίας μπορεί να συμβάλλουν στην χρόνια μοναξιά. Όμως, υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να αποτραβήξετε τον εαυτό σας από αυτή την επιζήμια κατάσταση του νου.

1) Αναγνωρίστε και να κατανοήστε τη μοναξιά
Αναγνωρίστε ότι η μοναξιά είναι μια κατάσταση που πρέπει να αλλάξει. Παρατηρήστε τις συνέπειες που έχει η μοναξιά στη ζωή σας, σωματικά και ψυχικά.
Λάβετε υπόψη ότι το να είσαι εσωστρεφής δεν είναι δικαιολογία για απομόνωση. Ναι, θα πρέπει να έχετε μοναξιά για να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες κοινωνικές σας, αλλά εσωστρεφείς χρειάζονται αλληλεπίδρασης για την ευημερία τους, όπως ακριβώς και ένας εξωστρεφής.
2) Συνδεθείτε ή επανασυνδεθείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας
Μην βασίζεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συνδεθείτε. Καλέστε τους αγαπημένους σας στον χώρο σας ή κανονίστε μια επίσκεψη. Βρείτε κύκλους ανθρώπων με τους οποίους μοιράζεστε κοινά ενδιαφέροντα και αξίες καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να αναπτύξτε ποιοτικές σχέσεις.
3) Βγείτε από το σπίτι
Ο τρόπος για να γνωρίσετε ανθρώπους είναι να συναντήσετε ανθρώπους. Ενσωματώστε τις εξορμήσεις στο πρόγραμμά σας, για παράδειγμα, κοινωνικές εκδηλώσεις, γυμναστική σε  ένα πάρκο ή στο γυμναστήριο, επίσκεψη σε φίλους, ή ακόμα μπορείτε να επισκεφθείτε δημόσιους χώρους που σας αρέσουν όπως βιβλιοθήκες ή πάρκα. Το να βρίσκεται περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους σε ένα δημόσιο χώρο μπορεί να βοηθήσει ώστε να υποχωρήσει το αίσθημα μοναξιάς.
4) Εθελοντισμός
Το να βοηθάτε συνανθρώπους σας είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για ενισχύσετε την αλληλεπίδραση και την σύνδεσή σας με άλλους ανθρώπους. Επιλέξτε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα ή κάποιον οργανισμό που σας ενδιαφέρει και να εγγραφείτε.
5) Υιοθετήστε κάποιο κατοικίδιο
Τα ζώα είναι απίστευτοι σύντροφοι και προσφέρουν παρηγοριά και υποστήριξη κατά τη διάρκεια αγχωτικών χρονικών περιόδων και σε περιόδους απομόνωσης. Έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι με ελάχιστη ανθρώπινη υποστήριξη, αλλά έχουν  μεγάλη προσκόλληση σε ένα κατοικίδιο ζώο έχουν λιγότερα ποσοστά κατάθλιψης και μικρότερο αίσθημα μοναξιάς. (7)
6) Εναλλακτικές προσεγγίσεις
Για να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις της μοναξιάς στην υγεία, δοκιμάστε φυσικές θεραπείες, όπως η άσκηση που απελευθερώνει ενδορφίνες (ορμόνες της χαράς), κάντε σωστή διατροφή, ύπνωση,  βελονισμός και τα βότανα. (8)
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η θεραπεία για τη χρόνια μοναξιά στηρίζεται στην προσπάθεια να σταματήσει τον κύκλο της αρνητικής σκέψης που προκαλείτε αρχικά. Η αυτοαντανάκλαση μπορεί να βοηθήσει με την αναγνώριση της πηγής και δουλεύοντας πάνω σε αυτό, μπορείτε να αναπτύξετε υγιείς κοινωνικές συνδέσεις.
Ωστόσο, αν η μοναξιά και η απομόνωση σας βασανίζουν και σας εμποδίζουν να ζήτησετε τη καθημερινότητά σας, θα ήταν καλύτερο να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με έναν ψυχοθεραπευτή ή με ένα έμπιστο πρόσωπο.

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης: