Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Πότε οι κράμπες δεν είναι «αθώες»

Οι κράμπες δεν αποτελούν συνήθως αιτία ανησυχίας, συνήθως προκύπτουν μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα, ενώ τώρα το καλοκαίρι είναι πιο συχνές καθώς εξαιτίας της εφίδρωσης χάνουμε ηλεκτρολύτες. Ωστόσο για τις κράμπες δεν φταίει πάντα η ζέστη και μερικές φορές μπορεί να κρύβουν κάποιο πρόβλημα.

Που συνήθως εκδηλώνονται

Συχνότερα κράμπες εκδηλώνονται στους μυς ανάμεσα σε δύο αρθρώσεις όπως στη  γάμπα. Μπορεί να εκδηλωθούν σε ένα μόνο μυ ή και σε όλους τους μύες της περιοχής. Οι κράμπες εκδηλώνονται συχνότερα στα πόδια, αλλά είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σε οποιοδήποτε άλλη περιοχή του σώματος που υπάρχει κάποιος μύς.

Αν εκδηλώνονται όταν περπατάτε

Αν σας εκδηλώνονται κράμπες καθώς περπατάτε, υπάρχει το ενδεχόμενο αυτές να οφείλονται σε μειωμένη αιματική ροή στο άκρο στο οποίο σας παρουσιάζεται η κράμπα. Η μείωση της ροής του αίματος μπορεί με τη σειρά της να οφείλεται σε προβλήματα στις αρτηρίες των άκρων όπως είναι, για παράδειγμα, οι αθηροσκλήρωση δηλαδή οι εναποθέσεις αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες των ποδιών.

Προβλήματα υγείας που κρύβουν

Οι κράμπες είναι από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν συχνά όσοι έχουν αναιμία ή χαμηλές τιμές καλίου και νατρίου. Γενικά εκδηλώνονται πιο συχνά σε όσους έχουν χαμηλό αιματοκρίτη καθώς δεν φθάνουν επαρκείς ποσότητες οξυγόνου στους μυς. Επίσης διαταραχές στο ασβέστιο και το μαγνήσιο μπορεί να σχετίζονται με τις μυϊκές κράμπες.  Εκδηλώνονται ακόμη σε άτομα με χρόνιες νευρολογικές παθήσεις και σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με θυρεοειδή (π.χ. υποθυρεοειδισμό). Οι νεφροπαθείς εκδηλώνουν συχνά κράμπες λόγω διαταραχής ηλεκτρολυτών που προκαλούν οι αιμοκαθάρσεις. Ακόμη διαταραχή των ηλεκτρολυτών μπορεί να επέλθει και από την λήψη διουρητικών π.χ. για την καταπολέμηση της υπέρτασης.

Πότε πρέπει να πάω σε γιατρό;

Οι κράμπες δεν αποτελούν συνήθως αιτία ανησυχίας, Αν συμβαίνουν όμως συχνά και χωρίς προφανή αιτία, τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε γιατρό. Ακόμη αν οι κράμπες συνοδεύονται και από ακούσιες συσπάσεις μυών (γίνονται αντιληπτές σαν τρέμουλο του μυ), τότε απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση καθώς μπορεί να υποκρύπτουν κάποιο νευρολογικό νόσημα.

Γιατί είναι πιο συχνές το καλοκαίρι;

Γιατί οι κράμπες είναι συχνότερες το καλοκαίρι; Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι στην εκδήλωση τους συμβάλλει η συσσώρευση γαλακτώδους οξέος τπου παράγεται λόγω της δραστηριότητας των μυών σε συνδυασμό με την απώλειας ηλεκτρολυτών (κάλιο, μαγνήσιο) εξαιτίας της εφίδρωσης. Το καλοκαίρι λοιπόν υπάρχουν δύο λόγοι που ευνοούν την εκδήλωση τους: λόγω της ζέστης ιδρώνουμε περισσότερο και πιο έυκολα, ενώ παράλληλα καταπονούμε τους μύες περισσότερο με σωματικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους και στη ζέστη.

Συμβουλή για γρήγορη ανακούφιση

Αν δεν καταφέρετε να γλιτώσετε την κράμπα στα κάτω άκρα, διπλώστε και έπειτα τεντώστε, με ταχύτητα, τα δάχτυλα των ποδιών σας μερικές φορές, μέχρι να απαλλαγείτε – όσο το δυνατόν πιο γρήγορα – από τον πόνο.


ΔΕΙΤΕ  ΒΙΝΤΕΟ -Πώς να ανακουφιστείτε από τις κράμπες:









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης: