Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Νέα έρευνα: Κανέλα για καλή υγεία

Το γνωστό μπαχαρικό δεν δίνει μόνο άρωμα και γεύση στα ροφήματα και τα επιδόρπια, αλλά ρίχνει τη χοληστερόλη και ρυθμίζει το σάκχαρο, σύμφωνα με τελευταία μελέτη.


Νέα έρευνα: Κανέλα για καλή υγεία











Λίγη κανέλα δεν νοστιμίζει μόνο τη ζωή μας, αλλά μας χαρίζει ευεξία και υγεία. Για του λόγου το αληθές, οι ερευνητές βρήκαν ότι άτομα με διαβήτη τύπου 2 που έλαβαν συμπληρώματα του συγκεκριμένου μπαχαρικού είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα συγκριτικά με εκείνα που δεν έπαιρναν.
Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε ότι η κανέλα είχε πολλά οφέλη για το καρδιαγγειακό όσων την κατανάλωναν: μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης, της κακής (LDL) και των τριγλυκεριδίων και αύξηση αντίθετα των τιμών της καλής χοληστερόλης (HDL).

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 10 κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 543 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Έκαναν συγκρίσεις ανάμεσα σε εκείνους που λάμβαναν καθημερινά κανέλα σε μορφή χαπιού για διάστημα 4-18 εβδομάδων και σε άλλους που δεν έπαιρναν. Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς παρουσίασαν βελτιωμένο λιπιδαιμικό προφίλ (επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης). Η δράση της κανέλας πιθανόν οφείλεται στην ουσία cinnamaldehyde. Ωστόσο δεν είναι ακόμη εξακριβωμένος ο μηχανισμός της.

Οι ειδικοί τόνισαν ότι δεν έχει φανεί ακόμη πόση ποσότητα δρα ευεργετικά στα επίπεδα της χοληστερόλης. Επισήμαναν δε ότι όσοι ασθενείς ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή δεν πρέπει να την αντικαταστήσουν με συμπλήρωμα κανέλας, καθώς χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες ώστε να αποδειχθεί η δράση της.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο site της επιστημονικής έκδοσης The Annals of Family Medicine.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης: